top of page
סבא רבא דויד משעל
עפ"י סיפורה של  דודתי מסעודה

 

תולדות המשפחה בראש פירמידת השושלת בשנת 1780 לערך עמד עזרא משעל שלבנו קראו יחזקאל משעל שלו נולדו ארבעה ילדים. שמו של הבן הבכור היה יוסף, הבן השני שמו היה דוד ,השלישי אברהם והרביעי משה. עזרא התחיל את מסורת הדלקת הנרות בבית כנסת ועל כן שם משפחתו הייתה משעל בעקבות הדלקת הנרות. ילדיו ונכדיו אשר בראשם דוד בן יחזקאל עזרא משעל המשיך את המסורת של סבו במשך הדורות.

 

סבא רבא דויד משעל

סבו של סבא רבה עזרא משעל מיסד של משפחת משעל הבן שלו קראו לו יחזקאל לא ידוע אם ליחזקאל היו אחים נולדו ליחזקאל ארבעה ושתי בנות הבן הבכור יוסף משעל  השני סבא רבה דוד משעל השלשי אברהם משעל והרבעי משה משעל ועו שני בנות בשם פרחה ,ואסתר .וזה  לתולדות המשפחה.דודתי מסעודה. סיפרה  שסבו של דוד משעל .  סבו הייה איש אמיד והתנדב להדליק נרות בבית הכנסת (סלת  זלכה, שעלה בערבית.

בזמן ההוא לא היה חשמל מדובר  על המאה השבע עשרה, זמן בו השתמשו היהודים בשמן שומשום שנקרא (סיראג) וארגו מצמר גפן פתיל שספג את השמן מתוך קעריות וכך האירו את בתי הכנסת והבתים.

 

ממושג זה נלקח השם משעל ממלת  "שעלה" וכך המשיך  במסורת של אביו. לסבא רבא שלנו דויד היו מספר קרובים : . ,שאול משעל .. ומנשה משעל שהיה חיי בפרס טהרן והיה סוחר וסוכן ליבוא מכוניות .משעל דויד שגר בסינגפור בזמן השלטון הבריטי היה ראש מפלגת העבודה וראש הממשלה עד עזיבת הבריטים את סינגפור.  ידוע לי שבנו היה קצין בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה,נפל בשבי הבריטי ועבר עינויים קשים כולל (תנור יפני).הוא הצליח לברוח מהשבי וחזר למלחמה בשרות הצבא הבריטי. כיום משפחתו גרה  באנגליה. דודי סלמן משעל נפגש עם אחד הבנים באנגליה ועוד בן שחיי בסינגפור פרופסור באנורסיטה.

 

שאול משעל בו דוד של סבי יחזקאל משעל  בילדותי שאלתי את אבי מי זה ואמר זה בן דוד של סבי אני חושב בן בשם יחזקאל והבן שלו הוא נסים משעל מהטלוויזיה ואחיו הפרופסור שאול משעל מחיפה אני בילדותי הכרתי את שאול משעל ואשתו,שאול משעל הפרופסר מחיפה דומה מאוד לשאול הזקן בגובה ובפנים ..ויש עוד שני אחים חברים של אבי שהיגרו לאמריקה ב1927

ידוע לי על משפחה נוספת בשם אברהם משעל שגרה בעיר(עמרה) שבעיראק,. . אחת מהבנות למדו יחד עם אחי אלברט ז"ל באוניברסיטה להנדסה בבגדד. הבת השנייה למדה רפואה עם דודי משעל סלמן(מרשל) במשך שנה אחת  ועזבו. שתי הבנות היו קומוניסטיות מוצהרות.

 

סבא רבא דויד משעל

 

נולד בבגדד בסביבות 1840בשכונת היהודים. היה איש אמיד ואיש מסחר. עסק ביבוא בדים וצבע לבדים שנקרא ניל שחור או כחול מהודו.

היה  עסקן בקהילה והלך בדרכו של אביו בהדלקת נורות (שעלה) להארת בית הכנסת (סלת זלכה)ומכאן  בא הכינוי משעל.פרושה לפיד

דויד בנה את ביתו רחב הידיים בשכונת (אבוספין).הבית כלל עשרים חדרים והיה בנוי על שלוש קומות.  הקומה השלישית הייתה גג ששימש בקיץ למטרת שינה, בגלל החום שפקד את ימות הקיץ באותם הימים בעיראק. החצר הגדולה  שבכניסה לבית בקומה הראשונה שמסביב לה היו חדרי שינה ומתוך החצר יצאה  חצר שנייה ששימשה כמטבח וחדר אוכל. לכל המשפחה בקומה השנייה היו חדרי שינה עם שתי מרפסות בצדדים שקראו לזה בערבית תורכית (קבשקאן) אז קראו לבית בית משעל.המשפחה הייתה מרובת ילדים שלא ידוע לי על סדר הילדים במשפחה.

שמות הילדים של דויד משעל הם יחזקאל משעל, רחמים משעל , ששון משעל ,עזרא משעל ..  שמה של הבת  היה  שמחה שלבתה קראו הילה. הלה  התחתנה עם משפחת שהרבני.הייתה גדה בתחת התקיה בית ענק בצעירות הייתי מבקר אצלה גרה קרוב לדודתי מסעודההילדם הם ציון דוד ,פואד  הייתה בת נוספת בשם נעימה שהתחתנה עם משפחת כאתב וילד  בשם סלמן שהיה בחור צעיר שגויס לצבא התורכי בזמן מלחמת העולם הראשונה ולא חזר מהמלחמה.

הודות למנשה שהיה אח של סבתי  תפחה (מנשה היה הנכד של רבי חכם יעקב בר יוסף הרופא) הצליח לשחרר את יתר האחים למעט סלמן משום שהיו לו קשרים. עוד מימי סבו (חכם יעקב) בשלטון התורכי (באב אלעלי).

מסעודה הייתה ספר מהלך לתולדות המשפחה. היא סיפרה שאביו של דוד הייה איש אמיד והמשיך את המסורת של סבו עזרא משעל. הוא התנדב להדליק נרות בבית הכנסת (סלת זלכה,שעלה בערבית )בזמן ההוא לא היה חשמל מדובר על המאה השבע עשרה זמן בו השתמשו היהודים בשמן שומשום שנקרא (סיראג') וארגו מצמר גפן פתיל שספג את השמן מתוך קעריות וכך האירו את בתי הכנסת והבתים. ממושג זה נלקח השם משעל ממלת "שעלה" וכך המשיך במסורת של אביו. לסבינו רבא דויד היו מספר אחים עזרא משעל שבתו פלורין התחתנה עם דודי אח של אבי דויד משעל. שאול משעל שהנכד שלו הוא נסים משעל מהטלוויזיה ואחיו הפרופסור שאול משעל מחיפה. רחמים משעל ומנשה משעל שהיה חיי בפרס טהרן סוחר וסוכן ליבוא מכוניות .משעל דויד שגר בסינגפור בזמן השלטון הבריטי היה ראש מפלגת העבודה וראש הממשלה עד עזיבת הבריטים את סינגפור. ידוע לי שבנו היה קצין בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה ,נפל בשבי הבריטי ועבר עינויים קשים כולל (תנור יפני)הוא הצליח לברוח מהשבי וחזר למלחמה בשרות הצבא הבריטי. כיום משפחתו גרה באנגליה דודי סלמן משעל נפגש עם אחד הבנים באנגליה.ידוע לי על משפחה נוספת בשם משעל שגרה בעיר(עמרה) שבעיראק .שם האבא לא ידוע לי . אחת מהבנות למדו יחד עם אחי אלברט ז"ל באוניברסיטה להנדסה בבגדד. הבת השנייה למדה רפואה עם דודי משעל סלמן(מרשל)במשך שנה אחת ועזבו. שתי הבנות היו קומוניסטיות מוצהרות.

 

סבתא  רבא ששמה היה (קמירה) ניהלה את הבית ביד רמה גם לאחר שילדים התחתנו אצלה בבית. לכל אחד הקצו חלק מהבית,שם נולדו  להם ילדים. הכלות  בישלו בחצר הפנימית לכל המשפחה ואכלו ביחד. דודתי מסעודה הייתה יותר גדולה מאבא שלי אליהו כדורי משעל בעשר שנים. היא מספרת שביום שישי היו צריכים להכין לשבת אוכל אז כל הנשים והכלות נרתמו בהכנת האוכל שנקרא (תביט).הכמות עוף הייתה גדולה כשני דליים של אורז בסיר ענק של נחושת ועשרות ביצים לארוחת בוקר שהניחו על תנור מעצים וכסו אותו בבד יוטה שנקרא גלל.

 

ארבע נשים היו צריכות  להרים את סיר האוכל ולשים אותו על האש. כל זה נוהל בהשגחתה של סבתא רבא. ביום השבת חיכו בני הבית לחזרת האבא והילדים מבית הכנסת  ולאחר תפילת שחרית הוציאו את הביצים מהסיר  עם חצילים וסלט,שהכינו יום קודם.

לאחר הברכות והקדוש סיימו את הסעודה וכך היה גם לאחר תפילת מנחה. אף אחד מהילדים ומהכלות לו פצה פה עד שישב האבא דויד ליד השולחן לברך והנשים הביאו את (התביית) על השולחן וסבתא רבא לבדה חילקה את האוכל. סבא רבא קיבל ראשון את האוכל  ולאחר מכך יתר המשפחה ישבה לאכול בשקט מוחלט כך היה סדר עולם.

  
 
 
 
 
 
 
bottom of page